Een aardappel dus |
De vegetarische specialiteit is hier namelijk kaas, ofwel sýr. De lokale variant is hermelín, dat is een stuk brie waar kruiden aan zijn toegevoegd. Dat krijg je dan met op een snee chleb (wat dus brood is). Nu heb je op zich best wel heuvels in Tsjechië, dus je kunt niet leven op alleen salade, maar op de gemiddelde Tsjechische maaltijd kun je eigenlijk met gemak een marathon lopen. Het is dan ook een raadsel hoe de Tsjechen niet allemaal tonnetje rond zijn. Als ik zeg: niet allemaal, dan bedoel ik dat overigens wel vrij letterlijk, want bijna alle Tsjechen zijn wel tonnetje rond, maar ze zijn gewoon niet allemaal tonnetje rond.
Hoe dan ook, ik ging eigenlijk niet praten over kaas en vetkleppen, maar vooral over dat de Tsjechen dus wel van beestjes en het milieu houden. Dat weet ik omdat hier heel veel outdoorwinkels zijn en veel Tsjechen op gezondheidssandalen lopen, maar ook omdat het aanbod vegetarische en macrobiotische winkels en restaurants niet gering is. Er is hier bijvoorbeeld een heel leuk veganistisch (en glutenvrij) restaurant, dat Vegalite heet. Ze serveren er in een soort werfkelder (zonder werf) voor 70 Cž (2,95 euro) een tweegangen-maaltijd die altijd vegetarisch of veganistisch is. Ik ben er nu drie keer geweest om wat vergelijkend culinair onderzoek te doen (uit naam van de blog, uiteraard). En ik moet zeggen, het is zeer aardig te pruimen. Ik vond gister, naast mijn veganistische gyros (ik verzin dit niet) en onder de plantaardige mayonaise bijvoorbeeld zelfs wat sla! Ter illustratie hier een representatieve foto:
Dit is gyros met bramborky, ofwel aardappels. En kijk rechts, sla! |
Cato, nog wat gebeurd in Nederland?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten