vrijdag 18 november 2011

Bruin en de bramen

Gut Bruin, arm dier, je hebt het zwaar gehad! Het is maar goed dat je een noest en stevig werkpaard bent, want zo lang in de blubber van de vergetelheid staan kunnen maar weinig beesten aan. Je zou er maar mok aan je hoefjes van krijgen. En waxjassen in jouw maat hebben ze ook al niet. Gelukkig maar dat ons de breikunst gegeven is, want als je nog even geduld hebt, zul je ergens tussen sinterklaas en kerstmis verblijd worden met een gestreept dekje. Van acryl weiliswaar, want tweedwol in zes kleuren verstaat zich nu eenmaal niet met de schamele stufitarieven van tegenwoordig. Tot die tijd moet je maar veel warme chocola drinken, en aan Amerigo denken, want die heeft hettoch ook bepaald niet makkelijk, of rijstepudding eten, zoals hieronder beschreven is. Weliswaar zijn de bramen inmiddels een beetje uit het seizoen, maar er bestaat altijd nog zoiets als vlieg-vruchtenimport uit Brazilië, en anders kook je ter vervanging maar een beetje abrikozencompote van gedroogde abrikoosjes.
Rijstepudding met bramen en vanille
Nodig, voor twee personen:
-een beetje boter
- risottorijst, één klein kopje
- volle melk, vier kopjes (ongeveer een liter dus)
- vanillepeul, merg en peul apart
- bruine (!) suiker
- heel klein beetje zout
- specerijen, zoals: kaneel, nootmuskaat
- bramen dus, of aardbeien, of andere bessen, of vruchtencompote
Je maakt dit zoals risotto, dus je verhit eerst de melk, met de vanillepeul, tot net-niet aan de kook. Dan smelt je de boter, voeg je de rijst toe, roer je tot de rijst glazig is en giet je er scheutje bij scheutje de melk bij. Dat kan wel zo' n twintig minuten duren, en je kan niet ondertussen terug naar je breiwerkje, want dan brandt de hele boel dus mooi aan. (Hou maar op, schei maar uit.) Als de rijst gaar is, voeg je de specerijen, zout, beetje suiker en het vanillemerg toe. (De peul kan je trouwens weggooien als alle melk opgebruikt is.) En klaar is Bruin! Voor het serveren verdeel je er de bramen/bessen/compote over. En dan met een hittepit op je knietjes opsmikkelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten