dinsdag 24 januari 2017

Het leven is geen krentenbol

Het kan verkeren. Het ene moment zit je vol trots te vertellen over je vaatwasmachine en elektrische sinaasappelpers en dat je echt eens moet gaan beginnen met beleggen komend jaar. En het andere moment zit je als een klassiek Bridget Jones in een niet-matchende pyjama op de bank van je ouders een potje te grienen. Zonder wijn, want je bent bij je ouders en het moet wel beschaafd blijven. En dan maar denken. Had ik tóch niet al die pannenzegels moeten weggeven.

Het leven is geen krentenbol, dat is een boodschap die ik heb overgehouden aan een interne marketingcampagne in een ver verleden als Albert Heijn-caissière. Maar, ondervind ik dagelijks, dat is natuurlijk niet echt waar. Het leven is zelden een krentenbol. Op de beste dagen is het leven een goedgevulde paasstol met extra fijne poedersuiker. Vaak is het gewoon een boterham van de Dirk van de Broek, soms een die een tijdje op een nat aanrecht heeft gelegen. En dat je dat dan niet door hebt, en er je allerlaatste lekkere hagelslag op hebt gestrooid. Klote man. Maar een krentenbol? Zonder kruimels, eeuwig houdbaar en best degelijk lekker? Nauwelijks.

En dat je dan denkt: goh, nu heb ik wel tijd om eens Tolstoj te gaan lezen. Of: wordt dit het jaar van de solo-vakantie naar Oezbekistan? En vooral: moet ik vast mijn eicellen invriezen? Wel zo praktisch misschien. Maar die prijzen he, daar koop je óók een leuke contactadvertentie in de high end range in het NRC voor. Je weet wel, zo eentje van: vrouw met cachet die bescheidenheid als hoogste deugd ziet zoekt gelijkgestemde man voor inspirerende relatie die bestaat uit intellect. dialoog onder genot van kwaliteitskrant en -kaas. Eisen: sportief, goedgekleed, culinair aangelegd en met zicht op classici. Houdt van zorgen, is gedistingeerd en neemt leven zoals het komt.

Oh, die vragen. Wat als en als dan, en hoe dan, en is dit de schuld van Donald Trump? Is het de schuld van de media? Of van de immigranten? Het zal wel weer een genuanceerd antwoord zijn. Zucht. Het leven is geen krentenbol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten